HTML

Translate it

The English version is not as bad as it could be... it's worth a shot anyway.

Turbán

Törökország, Ankara, Erasmus ... kalandok a közel-keleten. METU építész kar fél évig... élet, kultúra, utazás, middle east

Friss topikok

  • csillllla: én pakoltam át a portfóliód :) ügyesen átraktam.... mond azt majd libanonban egy katonának, h "atv... (2009.01.24. 00:09) Jelt adok
  • csillllla: nordsee is van a westendben. mikor jössz haza gás? mi lesz a kivitel vizsgával?:) cs (2009.01.21. 12:34) Újévi Istanbul és munka
  • öcséd: már jócskán elmúlt a buék. irj valami ujat, hogy kommentelhessek. (2009.01.05. 02:25) BÚÉK!!
  • Gás: azt most így bekommentelem gyorsan, hogy itt zuhog a hó, és 24.-e van.. azért ez vicces... és a sz... (2008.12.24. 01:06) Kis életjelet adok, hátha valaki aggódik … :)
  • nyoszika: enmar elvesztettem a fonalat es minden lanyt ludmillanak hivok magamban es lengyelnek gondolok... (2008.12.14. 23:09) Utazgatás nyugaton

2009.02.05. 08:35 Gás

Szíria & Libanon – az igazi middle-east (1.rész)

Hazaértünk. hulla vagyok… 2 ország 11 nap alatt.
Az arabokról nem alkottunk összességében túl jó véleményt, és Törökországot teljesen Európának éreztük amint átléptük a határt… képzelhetitek..pedig ez az ország se semmi.. Sivatagi túra lehúzó arabokkal + sok érdekességgel – azért  megérte ;)   .. ja és 1100+ fényképet csináltam – feltöltve.



Előző posztban meséltem, hogy a vízum megszerzésével kicsit elcsúsztam (a buzi leadások miatt), de csodával határos módon 20perccel a gép indulása előtt elértem a repteret.jó start.
1óra repülés Antakya repterére, amit úgy kell elképzelni, mint egy hipermodern 150m2-es üvegkockát a puszta közepén.. ez még török föld.

Innen egy „service taxi”-val jutottunk át a határon Aleppo (Haleb) városába .. A határ kedves volt.. mi csak 2 órát vártunk mire mindenki nevét leírták arabul fonetikusan.. meg a szülők nevét meg a várost stb.. ez egyébként visszatérő momentum lesz…  egy amerikai sráccal a későbbiek során az országban random összefutottunk, ő 8 órát várt… de ő ugye ellenség.
A határtól kezdve egyébként meglepően sokszor találkoztunk egy fess fiatalembert ábrázoló képpel.. a demokratikusan választott diktátorral… de hisz 98%-ban rá szavaztak az előző választáson.. mondjuk ez tényleg fura.. főleg, h ő volt az egyetlen jelölt :) .

Aleppo
Este oda. Sikeresen találtunk egy hostelt.. + járkáltunk kicsit este.. első találkozásunk a „COMMERCIAL BANK OF SYRIA” –val .. ami a fő bank, minimális egyéb bank van az országban .. az egyetlen gond, hogy a maroknyi bankautómata közül átlagban 10% működik. Ez a főbank meg nem rendelkezik nemzetközi kapcsolatokkal..így nekünk nem adott pénzt.. – ez a találjunk egy autómatát mizéria is meglepően sokszor tért vissza. 

Reggel ki a városba. de előtte a főarab a hostelben utánunk szól, hogy reggeli… hmm. a reggeli a bejárat mellett a földre leterített (ilyen lapos kenyérféle nemtom a  nevét) kaja volt… milyen jó, hogy előző nap az esős utcáról nem azon az oldalon jöttem be az épületbe.. nyámi.

 Megnéztük a citadellát, ami egy nagy arab kastély, elég imba, meg pár keresztény templomot (örmény,szír, görögkat stb.), meghallgattunk egy örmény istentiszteletet is egyébként…
Van egy jó nagy mecset is városban, ott is körbejártunk..+ a bazárnegyed.
Belépőkről egyébként mindenki elfeledkezhet ebben az országban… pontosabban a fontosabb helyekre van, de Dan az egyetemi könyvtárkártyájával, én a BME-s diákommal simán bementem mindenhova (néha kis ráhatással) .. de ez az átverés simán belefért, hiszen ők 3x ennyiszer húztak le minket… így egy diákbelépő 5-10 szír font volt 150 helyett (1euró = 62 SP:) )
Este ettünk+pipáztunk egy étteremben… nagyon jó a szír kaja.. főleg a Hommusz ami előételnek minősül, de állítólag minden európai városban simán kapható…  majd utánanézek.

Hostel..csótányok.. Kamila kicsit sírt miattuk, de vettünk a város egyetlen alkoholboltjában 10%-os sört, meg iszonyat szar bort, úgyhogy túlélte… egyébként általában 2 vagy 4 ágyas szobában aludtunk.. Kamila rotálódott..  de főleg velem volt egy szobában..mert a többiek száműztek a horkolásom miatt :) (..nem értem miről beszélnek…)  ő meg zenére alszik el…
(egyébként nem kell kombinálni, ha valaki tenné; Kamila olyan, mint az összes lengyel lány… stabil kapcsolat várja otthon, 28 év+ os barát.)

Qalat Siman
Igen, éptöri könyv, kora keresztény templomok…
Nagyon király, amikor épült, ez volt a világ legnagyobb temploma… és elég sok megmaradt belőle..
képek ott. Oszlopálló Szt. Simon.
belépő 5 SP, nulla turista, hideg szél.

Deir ez-Zur – Mari – Dura Europos

A templom után visszajutottunk a városba és buszra ültünk , 5 óra utazás ebbe a távoli városba a sivatag és az Eufrátesz szélén.
Az iraki határ közelsége miatt más, mint az átlagos szír város, de itt se félnek átverni… eddigre sikeresen megtanultam az arab számokat olvasni, így a pénzek összeszedése nem tartott már 5 percig :) .
ide is este értünk, kisebb alkudozás után találtunk is egy közepesen igénytelen szobát, jó áron… 2 nap itt.
Másnap reggel lebuszoztunk délre egészen az iraki határhoz, Mari és Dura Europos romjaihoz.
Először a távolabbi Mari.. nulla turista, vályogtégla falak a sivatagban…  A falakon sétáltunk.. szép idő.
Utána az Irak felől jövő úton nekiálltunk stoppolni, hogy valahogy visszajussunk… Egy tag fel is vett minket, és 15 perc után kirakott a sivatag szélén, a sivatag felé bökve, hogy arrafele vannak a romok… és a szemét mocsok arab 600 SP-ot kért ezért… mi persze a hivatalos „Atyaég”-gel válaszoltunk: ALLAHALLAH vagy HALLAHALL vagy mittomén, jó gyorsan kell mondani J  de nem értette meg, hogy nincs az a tank, ami ennyi úton 25 litert fogyaszt.
Aztán felhívta egy barátját és 10 percet magyarázott neki arabul, aztán átadta a telefont Dan-nek..
Dan: hallo
Arab: hello, how are u? (tökéletes brit kiejtéssel)
D: ööö.. ok.
A. good.
D …
A. whats the problem?
D. 10 percet beszéltél a sofőrrel és nemtod?
A ja de , és mennyit akar?
D: 600-at 15 perc stoppolós fuvarért
A: hmm. az tényleg sok
D: igen, főleg h 1 liter benzin 25
Arab: Hát akkor magyarázzátok el neki..
D. Bazzz.

(A túra után mindenki iszonyat nacionalista lett, és minden sztereotípiát igazolni tudunk az arabokkal kapcsolatban.. )
de hülye.

Adtunk neki 100-at, aztán elsétáltunk… milyen ismerős történet a Nemrut Dagi-s túráról..Alibaba az arab sofőr stb… micsoda véletlen egybeesés.

Ez után viccesen festhettünk, ahogy 15 percet sétáltunk a sivatagban a romokhoz. Dura Europos a Római Birodalom legkeletibb határa volt az Eufrátesz partján…
Itt egy óra mászkálás után egy motoros arabnak a bankkártyámmal igazoltam, hogy diák vagyok, majd felmásztunk a citadellre… képek többet modanak!
Estére visszajutottunk a városba és ittunk egy gyümölcsmixet, ami errefelé nagyon általános ital, és nagyon finom is! Ja, az arab döner a Svarma, ami a többieknek nem, de nekem jobban bejön mint a török…
Másnap reggel buszra szálltunk és nyugatra, Palmyra oázisáig mentünk.. Palmyra ismételten egy római kori romváros.

Palmyra 
Palmyra iszonyat imba.. a sivatagban egy hatalmas város romjai + egy arab vár a közeli hegyen.
Természetesen nulla turista, hatalmas területen csak oszlopok, kolonnád, templom … nagyon durván nagy … 1km-es oszlopsor stb. Itt sikeresen vettünk is a fiúkkal arab fejkendőt, hogy könnyebben a terepbe illeszkedjünk. Kamila tevegélt is. Egy sofőrrel utaztuk körbe a közeli romokat és a citadellát… Olyan érzés ott mászkálni, minta egy filmben lennénk.. Indiana Jones vagy Múmia stb. képek képek képek.

folyt. köv.
Hogyan jutottunk be a felújítás alatt álló damaszkuszi várba, mekkora a kontraszt Libanonban Beirut és Tripoli közt, meg hol van a Hezbollah, és hogyan mentette meg az életünket egy norvég turista lány  :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: szíria vár út kaland turista haláltúra aleppo deir ez zur palmyra


A bejegyzés trackback címe:

https://turban.blog.hu/api/trackback/id/tr93923834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása